Projekt Jaktfalk 2022

Nyss flygga ungfåglar i Jämtlandsfjällen ©Ulla Falkdalen
Nyss flygga ungfåglar i Jämtlandsfjällen ©Ulla Falkdalen

Toppår för jaktfalken i Jämtlands län

I Jämtlands- och Härjedalsfjällen kontrollerades totalt 52 kända jaktfalkterritorier under häckningssäsongen 2022. Av dem var 22 besatta av jaktfalk, och minst 17 par lyckades med häckningen. Totalt noterades 49 ungar, vilket ger medelvärdet 2,88 ungar per lyckad häckning och 2,23 ungar per etablerat par. Detta innebär ett toppår för jaktfalkarna! Så många lyckade häckningar har vi inte haft i länet sedan 2011, då vi tack vare riklig tillgång till både fjällämlar och andra smågnagare även hade häckande fjällugglor i Jämtland! 2022 blev också ett bra smågnagarår med en del fjällämlar vilket resulterade i att också fjällräven hade ett rekordår med 33 kullar i Helags-Sylarnafjällen. Det gick också bra för kungsörnen i Jämtlands län.

God förekomst av smågnagare kan gynna jaktfalken både som föda och för att andra predatorer lämnar fler ripor i fred. Ripor är ju den allra viktigaste födan för jaktfalkar. Siffrorna för årets häckningsresultat var troligen ännu högre än redovisat, eftersom helikopterkontrollen blev försenad av dåligt väder och jaktfalkarna häckade ovanligt tidigt i år. För fyra påbörjade häckningar kunde inte ungarna räknas då de redan hade lämnat sina boplatser.

Det konstgjorda risboet som vi monterade förra hösten på en fin klipphylla med stort taköverhäng såg ut att gillas av jaktfalkarna. I det reviret blev fyra ungar flygga 2022.

Jaktfalkhona på konstgjort bo © Ulla Falkdalen

Enligt rapporter från jaktfalkprojekten i Västerbotten och Norrbotten har det inte gått lika bra norrut. Från Västerbotten meddelar Christian Emilsson att de kontrollerat 39 av 52 revir. De fann endast åtta besatta revir och i tre av dem blev det häckning, men bara en unge i varje bo. Orsaken till att de inte kunde kontrollera alla revir var att de bara fick tillgång till en liten helikopter som var väldigt känslig för vind och de hade väldigt stark vind under flygningen.

I Norrbotten hittades 11 lyckade häckningar med totalt 28 ungar, enligt Bert-Ove Lindström. I Sarek/Padjelanta hittades en enda lyckad häckning, vilket är extremt dåligt för detta område. Klimatfaktorer med mycket oväder antas ha inverkat på jaktfalkarnas dåliga häckningsresultat i nationalparksblocket.

I det kända jaktfalkreviret i Njupeskär i Dalarna var det ingen häckning på den ursprungliga platsen i bergsbranten. Jaktfalkarna hade oväntat valt att häcka i ett kråkbo i en ranglig gran och två ungar rapporterades finnas i boet.

Jaktfalkhäckning nästan i toppen av granen. ©Alf Nordin
Jaktfalkungarna i boet ©Yngve Hareland

Den 12 juni såg fågelskådare att båda ungarna satte sig på ena kanten av det skrangliga boet och började flaxa med vingarna varvid boet och ungarna rasade ned! Personalen på Naturum Fulufjäll larmades och de ringde vår medarbetare Alf Nordin som åkte dit och hittade två ganska stora ungar på marken.

Ungarna som hade fallit ned från trädboet. ©Alf Nordin

Han fann även en liten död unge under boet som måste ha ramlat ned tidigare. Alf och en naturbevakare ordnade med en låda fylld med mossa för att sätta de båda ungarna i. Det verkar ha gått bra för ungarna eftersom de senare under sommaren hördes tigga upp emot fjällkanten. Problemet vid Njupeskär är enligt Alf Nordin att det flygs mycket med drönare, trots att det är förbud att flyga där. Det kan vara av en av orsakerna att jaktfalken inte häckar i klippbranten som tidigare.

Tidigare häckningsplats på klipphylla i Njupeskär ©Alf Nordin
Njupeskär med is och snö. ©Alf Nordin

Under 2022 har vi också blivit varse att det tyvärr sker en hel del tipsande om aktiva jaktfalkbon bland fågelskådare och fotografer. Detta är mycket olyckligt och olämpligt eftersom jaktfalken är en sällsynt art som kräver stor sekretess. Den återkommer ju ofta till samma boplatser under många år och kan om uppgifter sprids, utsättas för boplundring eller störningar som kan spoliera häckningarna.

I slutet av året hölls ett möte mellan olika projekt i Norden för att diskutera aktuell status för jaktfalken, fortsatta inventeringar och om hur bevarandearbetet ska bedrivas framöver på ett effektivt sätt.

Fler medarbetare behövs för att inventera jaktfalkrevir i Jämtland! Du som tänkt göra en fjälltur i slutet av mars eller under de två första veckorna i april, kan göra en viktig insats genom att spana efter jaktfalkar i lämpliga klippbranter. De besatta reviren ska också besökas i juni för att kontrollera om jaktfalkparen lyckats få fram ungar. Hör av dig till Ulla Falkdalen, e-post gyrfalco (at) gmail.com .

Tack!

Varmt tack till alla som hjälpt till med inventering och rapportering av jaktfalkobservationer till Projekt Jaktfalk under 2022! För ekonomiskt stöd tackas Alvins Fond, Naturvårdsverket samt BirdLife Sverige!