Projekt Jaktfalk 2023

Adult jaktfalkhanne i Jämtlandsfjällen. © Halvor Sörhuus

I Jämtlands- och Härjedalsfjällen kontrollerades totalt 55 kända jaktfalkterritorier under häckningssäsongen 2023. Av dem var endast nio revir besatta av jaktfalk, och bara fem par lyckades med häckningen, vilket är en rejäl nedgång mot fjolåret som var ett rekordår med 17 lyckade häckningar. Totalt noterades bara tio ungar, vilket ger medelvärdet 2 ungar per lyckad häckning och 1,11 ungar per etablerat par. Det är det sämsta medeltalet vi har haft i länet sedan projektets start 1994. Tre par fick endast fram en unge, vilket är ovanligt för jaktfalk, som har synkroniserad kläckning. Alla ungar i jaktfalkkullen är alltså lika gamla till skillnad mot exempelvis hos kungsörn, där en yngre unge har sämre chans att ta för sig av byten och överleva om det är dåligt med föda. 2023 blev ett riktigt bottenår för jaktfalkarna vilket nog främst beror på att rippopulationen dykt kraftigt nedåt, men troligen också för att ihållande snöfall under många dagar försvårat hannens möjligheter att försörja honan under ruvningstiden. Våren var dessutom sen och kall. Smågnagarpopulationen hade också kraschat under vintern.

Inventeringar visade att ripbeståndet minskat kraftigt och det blev få kycklingar 2023. © Andreas Eriksson

Länsstyrelsens information om årets ripinventeringar visade en kraftig nedgång 2023 i Jämtland till 10,8 ripor/km2. Andelen kycklingar var så låg som 2,6 kycklingar per par. Troligen påverkade den regniga och relativt insektsfattiga sommaren kycklingarnas överlevnad. Trots de låga siffrorna begränsades inte småviltjakten i svenska fjällen. I stora delar av Norge blev ripjakten begränsad eller helt avlyst pga låga bestånd av ripa. Extra många norska ripjägare jagade i stället i svenska fjällen. I Sverige finns tyvärr en benägenhet att prioritera nöjesjakten framför viltets behov. BirdLife Sverige anser att jaktstarten ska flyttas fram från 25 augusti till 10 september i likhet med Norge, och att riporna inte heller ska jagas under vårvintern, eftersom man då jagar på de ripor som ska gå till häckning. Jakten bör avslutas senast 15 februari enligt BirdLife Sverige. Enligt nuvarande regler får den fortsätta ända till sista februari i Jämtlands län. Detta år borde vinterjakten stoppas helt för viltets skull.

Tack!

Varmt tack till alla som hjälpt till under 2023! För ekonomiskt stöd tackar Projekt Jaktfalk Alvins Fond, Naturvårdsverket och BirdLife Sverige!