Kategoriarkiv: Nyheter

Jaktfalkinventering pågår

Fjällen är fortfarande snötäckta men i de någorlunda snöfria klippbranterna har jaktfalken påbörjat sin häckning. Foto: Falkdalen

Fjällen är fortfarande snötäckta men i de någorlunda snöfria klippbranterna har jaktfalken påbörjat sin häckning. Foto: U. Falkdalen

I år kom påsken redan i slutet av mars, vilket egentligen inte är optimalt för jaktfalkinventerare som gör fältarbetet på sin fritid, bla just under påskhelgen som kan utnyttjas till att kombinera skidturer på fjället med att kontrollera jaktfalkrevir. Många jaktfalkpar hade inte påbörjat häckningen denna påsk så det får bli återbesök nu i april för att kontrollera om reviren är besatta. Nu vet vi att några par är i gång med häckningen och läget ser ljusare ut än förra året som var ett riktigt bottenår med väldigt få lyckade häckningar. Mycket fältarbete återstår både nu i april för att konstatera vilka revir som är besatta och i juni för att kontrollera antalet ungar. Jag är tacksam för alla rapporter om jaktfalkobservationer i fjällen, speciellt från Jämtland och Härjedalen med omnejd.

Ulla Falkdalen

Ungfågeln som drog till Lista

 

Jaktfalkungen ringmärktes 4 juli 2012 i västra Jämtlandsfjällen.  Foto: U. Falkdalen

Jaktfalkungen ringmärktes 4 juli 2012 i västra Jämtlandsfjällen. © U. Falkdalen

Det här är den jaktfalkunge som flyttade till Lista under vintern. Ungen ringmärktes den 4 juli 2012 i västra Jämtlandsfjällen. Det var en hona som hade ett kullsyskon, en hanne. Denna hona fick enbart en vanlig ring medan hannen även fick en lila färgring.  Reviret där de märktes har kodnamnet ”Tor”. Båda ungarna var i prima form vid märkningstillfället.

Ungfågeln sågs under mellandagarna (no: romjula) i närheten av Lista fuglestasjon i Norge och blev fotograferad i januari av flera fotografer. Den var inte svår att komma nära och det spekuleras i om den var utsvulten eller sjuk. På Lista fuglestasjons hemsida finns mer information.

Ungfågeln fotograferad i januari 2013.

Ungfågeln fotograferad i januari 2013. © Geir Birkeland

 

 

Återfynd på norska sydkusten !

En jaktfalkunge som Tomas Bergström och jag ringmärkte i Västjämtland i somras återfanns i början av mars 2013 vid Lista allra längst söderut i Norge. Tråkigt nog var fågeln död, men det var intressant att få veta vart den flyttat! Att få återfynd eller kontroller på jaktfalk är sällsynt.

Ring: 9265209
Ringmärkt:
Art: Jaktfalk Falco rusticolus
Kön/status: F = Hona
Ålder: 00 = Bounge , 2 ungar i kullen, idkullnr: 2012 W01K1.1
Datum: 2012-07-04 (kl 14)
Plats: [TOR] SVERIGE, JÄMTLAND
Koordinater: Noggrannare platsangivelse sätts inte på pränt här eftersom arten behöver skyddas
Återfynd: ————————————————————————————————————————————————
Datum: 2013-03-03
Plats: NORGE, VEST-AGDER, FARSUND, SKIPHAUGEN
Koordinater: 58º 04´N 06º 44´E
Fynddetaljer: (2010) ”Unknown cause of death. No hunting in the area.”
Art: –
Kön/status:
Ålder:
————————————————————————————————————————————————
Förfluten tid: 242 dagar
————————————————————————————————————————————————
Rapportör: STAVANGER, ref: 2013-00403

Ny hemsida för Projekt Jaktfalk!

Nu har Projekt Jaktfalk fått en egen hemsida!

Projektet drivs sedan 1994 i samarbete mellan Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) och Jämtlands läns Ornitologiska förening (JORF).

Inläggning av tidigare årsrapporter pågår och färsk information kommer också att publiceras här inom kort.