Jaktfalkinventering pågår

Fjällen är fortfarande snötäckta men i de någorlunda snöfria klippbranterna har jaktfalken påbörjat sin häckning. Foto: Falkdalen

Fjällen är fortfarande snötäckta men i de någorlunda snöfria klippbranterna har jaktfalken påbörjat sin häckning. Foto: U. Falkdalen

I år kom påsken redan i slutet av mars, vilket egentligen inte är optimalt för jaktfalkinventerare som gör fältarbetet på sin fritid, bla just under påskhelgen som kan utnyttjas till att kombinera skidturer på fjället med att kontrollera jaktfalkrevir. Många jaktfalkpar hade inte påbörjat häckningen denna påsk så det får bli återbesök nu i april för att kontrollera om reviren är besatta. Nu vet vi att några par är i gång med häckningen och läget ser ljusare ut än förra året som var ett riktigt bottenår med väldigt få lyckade häckningar. Mycket fältarbete återstår både nu i april för att konstatera vilka revir som är besatta och i juni för att kontrollera antalet ungar. Jag är tacksam för alla rapporter om jaktfalkobservationer i fjällen, speciellt från Jämtland och Härjedalen med omnejd.

Ulla Falkdalen